נשים הסובלות מפסוריאזיס יכולות בדרך כלל להיכנס להריון, להמשיך את ההיריון כרגיל ולעבור את תהליך הלידה בדיוק כמו כל אדם אחר. המחלה אינה משפיעה על מערכת הרבייה.
אם כי נשים הרות הסובלות מפסוריאזיס, צריכות להיות מודעות לאופי התורשתי של מצב זה, כמו גם לגבי השפעתו על השינויים ההורמונאליים, ולהיות בקיאות בדרכים המסייעות להקלה בתהליך ההנקה.
פסוריאזיס בהיריון: סקירת התרופות
רוב הרופאים הגניקולוגים ממליצים לנשים הסובלות מתועה של פסוריאזיס בהיריון צריכות להתייעץ לגבי כל היבט של המחלה, החל מתזונה ועד לגורמי סיכון גנטיים. הזמן שלפני ההיריון הוא הזמן המושלם להתוודע לטיפולים הבטוחים במהלך ההיריון וההנקה.
נקודת המוצא הכללית גורסת כי נשים הרות צריכות לחדול מנטילת כל התרופות. לעומת זאת, אם תסמיני הפסוריאזיס חמורים דיים, הרופא עשוי להמליץ על טיפולים בטוחים ביותר עבור העובר.
לדוגמה, תרופות אשר נבדקו על ידי הקרן הלאומית לפסוריאזיס, והוכחו ככאלו שאינן גורמות לתופעות לוואי ולמומים מולדים. כל תרופה צריכה לעבור את אישור הרופא המיילד של האישה ולהינתן לה בהתאם למצבה הרפואי, רגישויות מהן היא סובלת וההיסטוריה הרפואית שלה.
טיפול אולטרה סגול מהווה טיפול יעיל ביותר לפסוריאזיס, והוא נחשב לבטוח במהלך ההיריון. את הטיפול הזה נותן הרופא, אשר חושף את האזור הפגוע לאור UV באמצעות תיבת אור. יחד עם זאת, יש לציין כי טיפול זה עלול לגרום לסרטן העור והזדקנות העור.
בני זוג עלולים להיות מודאגים לגבי העברת הפסוריאזיס לילדיהם, שכן רוב המומחים מסכימים כי המחלה עוברת במשפחה. על פי הקרן הלאומית לפסוריאזיס, אם אחד ההורים סובל מהמחלה, לילד יש סיכוי של עד עשרה אחוזים לקבל את המחלה. אם שני ההורים סובלים מפסוריאזיס, לילד יש סיכוי של חמישים אחוזים לפתח את המחלה.
למרות שמידע זה עשוי להועיל להורים חדשים, הוא בהחלט אינו מהווה סיבה להימנע מכניסה להיריון. פסוריאזיס בהיריון הוא מצב עימו ניתן להתמודד היטב בעזרת טיפול. המחלה עצמה אינה נחשבת למחלה רצינית.
פסוריאזיס בהיריון ולידה
כל חולה מגיב באופן שונה למחלה, בעקבות מחקרים שבוצעו על מנת לבדוק את השפעת הפסוריאזיס על ההיריון, נמצא כי כמעט 75% מהנשים ההרות אינן רואות שינוי בתסמינים. מחקר שכלל 47 נשים הרות עם פסוריאזיס בהיריון, מצא כי 55% מהנשים חוו שיפור בתסמינים, אך 23% דיווחו כי התסמינים החמירו. אותו המחקר מצא כי נגעי פסוריאזיס בהיריון הופחתו בכמעט 84%. מומחים מאמינים כי שינויים הורמונאליים הקשורים להיריון משפרים את מצב העור הכללי, כולל תסמיני המחלה.
נשים שחוות עליה בתסמיני הפסוריאזיס או ממשיכות לסבול מתסמינים מטרידים, צריכות להתייעץ עם הרופא לגבי התרופות הבטוחות ביותר. למרות שקיימים טיפולים אלטרנטיביים רבים, נשים הרות צריכות תמיד להתייעץ עם הרופא לגבי השלכות אפשריות של הטיפול על העובר.
קיים ויכוח בעולם הרפואה לגבי השפעת הפסוריאזיס ותנאים דרמטולוגיים אחרים על הסיכון להפלה. מספר מחקרים קטנים מצביעים על קשר בין הפלה ופסוריאזיס. יחד עם זאת, מחקר אחרון בקנה מידה גדול, אשר פורסם בשנת 2007 בכתב העת הרפואי לדרמטולוגיה, שבדק כ-3,100 נשים הרות, מצא כי הסיכון להפלה בקרב נשים הרות עם פסוריאזיס, דומה לאותו סיכון הקיים בקרב נשים שאינן סובלות מהמחלה. כלומר, אין קשר בין המחלה לבין ההפלה.
לאחר הלידה
נשים הבוחרות להניק, צריכות להמשיך להגביל את השימוש שלהן בתרופות. קיים סיכוי כי גם תרופות מקומיות עלולות להיספג לתוך זרם הדם ולהיות מופרשות בחלב האם. יש להקפיד להתייעץ עם הרופא לפני הלידה לגבי בטיחות התרופות במהלך ההנקה.
אם נגעי הפסוריאזיס מופיעים בפטמות בזמן ההנקה, אין לדאוג בקשר לפגיעת הפריחה בתינוק. נולין, המשמש לעיתים קרובות לטיפול בפטמות כואבות, עלול להוות מטרד לנשים עם המחלה.
אם הפסוריאזיס על הפטמה מקשה על נוחות ההנקה, ניתן לשקול שימוש במגן פטמה. מכשיר זה עשוי בדרך כלל מסיליקון. הוא נשען על הפטמה ומאפשר לחלב לזרום דרך חורים בקצה. הפטמה מוגנת והתינוק עדיין מסוגל להניק. יחד עם זאת, בשיטה זו קיים סיכון מוגבר לזיהום, ולכן יש להתייעץ עם יועצת הנקה או רופא לפני השימוש במגן הפטמה.
אישה שיכולה למצוא מקום מבודד בו היא יכולה לשהות בשמש ללא חזייה, יכולה לשפר כך את מצבה. למרות שהחשיפה לשמש אינה מומלצת לאישה שמשתמשת בתרופות מקומיות מסוימות, הקרן הלאומית לפסוריאזיס מדווחת כי חשיפה מבוקרת ומתונה לאור שמש ישיר בשעות בהן הקרינה מתונה, עשויה לשפר את התסמינים, אם כי כוויות שמש עלולות להחמיר את הפסוריאזיס. שיטה זו, אם כן, אפשרית, כל עוד היא מבוצעת תוך התחשבות בכל כללי הזהירות והבטיחות.