סטרואידים נגזרים מהורמוני קורטיקוסטרואידים טבעיים המיוצרים על ידי בלוטת יותרת הכליה, ומשמשים כטיפול נפוץ לפסוריאזיס.
לסטרואידים יש תפקיד חשוב בגוף, הכולל שליטה על תגובות דלקתיות, מכיוון שהם משמשים כסוכנים אנטי דלקתיים בכדי להפחית את הנפיחות והאדמומיות של הנגעים.
סטרואידים מגיעים ברמות עוצמה שונות, הנעות בין רמה הנחשבת לחזקה ויעילה מאוד (class 1) ועד לרמה החלשה ביותר (class 7).
בדרך כלל, בפסוריאזיס נעשה שימוש בקרמים של קורטירוסטרואידים, כאשר ההתחלה היא עם קרמים חלשים יותר (Eumovate / Betnovate / Dovobet / Dermovate). אם לא נצפית התגובה הצפויה, ייעשה שימוש בתרופה מסוג חזק ופוטנטי יותר. בדרך כלל, קרמים אלה יימרחו פעם עד פעמיים ביום.
כאשר הסימפטומים משתפרים, ייעשה שימוש קבוע באותו קרם, במינונים נמוכים יותר. לפעמים, יהיה צורך בהורדת המינון, בכדי לא לגרום להתפתחות עמידות. בכל מקרה, יש להיצמד להוראת הרופא המטפל.
מה חשוב לזכור בעת השימוש בסטרואידים?
קורטיקוסטרואידים משמשים לטיפול פסוריאזיס ברמת חומרה בינונית (כאשר ישנו כיסוי של פחות מ- 10% משטח העור המדובר), או כאשר המחלה אינה מגיבה לטיפולים אחרים, במיוחד כאשר היא מופיעה בידיים או ברגלים, וכאשר ישנם גירויים רבים (Erupting guttate psoriasis).
השימוש בסטרואידים מתבצע הודות למאפייניהם האנטי דלקתיים והשפעתם על המערכת החיסונית (immunosuppressive). הם נקשרים לרצפטור בתא ומועברים לגרעין, שם הם משפיעים ברמת הגן.
בעת שימוש בסטרואידים חשוב לזכור כי יש להשתמש בכמות קטנה על האזורים הנגועים בלבד, אין להשתמש בסטרואידים מקומיים ליותר משלושה שבועות מבלי להיוועץ ברופא, יש להימנע מפתאומיות בהפסקת הסטרואידים מכיוון שישנו סיכון כי הפסוריאזיס יתלקח באופן חמור יותר.
שימוש בסטרואידים חזקים יעיל יותר במניעת התסמינים של פסוריאזיס, אולם הסיכון לתופעות לוואי גדול יותר. סטרואידים הניתנים בכדורים הינם נדירים יותר מכיוון שישנו סיכון גדול יותר לתופעות לוואי לטווח הארוך.
תופעות לוואי של סטרואידים
השימוש בתכשירים הינו מוגבל עקב תופעות הלוואי שלהם ויעילותם קצרת הטווח. תופעות לוואי אפשריות של סטרואידים מקומיים כוללים נזק לעור, כגון דילול העור, שינויים בפיגמנטציה, שטפי דם קלים, סימני מתיחה, אדמומיות וכלי דם שטחיים מורחבים.
לפעמים, הסטרואידים עלולים להיספג דרך העור ומשפיעים על איברים פנימיים, במיוחד כאשר הם נמרחים על אזורי עור נרחבים ועל פני תקופות זמן ארוכות. כאשר הטיפול מופסק, תסמיני הפסוריאזיס עלולים לחזור ביתר חריפות.
בכדי להפחית את תופעות הלוואי, ייקבעו ביקורים תכופים יותר אצל הרופא המטפל, אשר יוכל לעקוב אחר התסמינים והתפתחות המחלה. כמו כן, אין להשתמש ביותר מ 40-50g של משחות מרמה III (או יותר) במהלך שבוע אחד ולא יותר מ 90-100g ממשחות בעלות יעילות גבוהה יותר.
בנוסף, ההמלצה היא לנסות לשלב בין התכשירים השונים עד למציאת היעילות האופטימאלית, ומדי שנה גם לנסות מגוון טיפולים אחרים אשר עשויים לסייע לפסוריאזיס כמו חשיפה לאור UV, ושיטות נפוצות נוספות.
האם הטיפול יעיל?
יעילות הטיפול תהיה תלויה ותתבסס, בדרך כלל, על חוזק התכשיר ועד כמה הוא מצליח להיספג דרך העור. השימוש בתכשירים חזקים לא ייעשה כאשר העור הינו דק, כמו באזור הפנים או האזורים הגניטליים.
הקרמים הסטרואידיליים הינם יעילים לפרק זמן קצר בשימושם לפסוריאזיס. כאשר התסמינים משתפרים, הרופא עשוי להמליץ על קרם אחר אשר יילקח באופן פחות תדיר (כמו למשל בסופי שבוע בלבד).
שימוש בקרמים אחרים כמו DuoDerm יכול להפחית ולהוריד את האדמומיות, עובי העור והצלקות. יש להשתמש גם בקרמים אלה בזהירות, מכיוון שהם מעלים את הסיכון כי הם ייספגו בגוף, ויפריעו למערכת ההורמונאלית.