פסוריאזיס היא מחלה אוטואימונית המשפיעה על העור. מחלה אוטואימונית היא מצב שבו המערכת החיסונית תוקפת את הגוף. במקרה של פסוריאזיס, תאי העור מתרבים מהר מדי. במחלה זו, מחזור חיי תאי העור גורם למגוון תסמינים גלויים על העור.
התסמינים נעים בין קשקשים, נגעים כסופים ואדומים, לאזורים של פצעים מלאים מוגלה. התסמינים תלויים בסוג הפסוריאזיס. פסוריאזיס הפוך הוא סוג אחד של המחלה.
מהו פסוריאזיס הפוך
זוהי צורת המחלה המשפיע על קפלי העור, אזורים בגוף בהם העור משתפשף. מצב זה עשוי להתרחש מתחת לזרועות, מתחת לשדיים, במפשעה או באזור הירך הפנימית. אנשים עם פסוריאזיס הפוך חווים צורה אחרת של המחלה, כגון נגעי פסוריאזיס על חלקים אחרים בגופם.
בעוד שהנגעים מתבטאים בעור יבש קשקשי, שהם סימני ההיכר של פסוריאזיס, ובנגעים המכסים חלקים גדולים של הגוף. בפסוריאזיס הפוך הנגעים מוגבלים לאזורים קטנים יותר.
הגורמים לפסוריאזיס הפוך – מצב זה נגרם כתוצאה מחריגה במערכת החיסונית, בדיוק בדומה למחלות אוטואימוניות אחרות. אך הלחות, בצורת הזעה, והחיכוך, נחשבים לגורמים משניים של פסוריאזיס זה. במצב של פסוריאזיס ועודף משקל, ניתן לפתח פסוריאזיס הפוך. משקל הגוף הנוסף מייצר עודפי עור וקפלי עור עמוקים יותר.
מאפייני פסוריאזיס הפוך
מצב זה מתבטא בפריחה אדומה, מבריקה וחלקה. שלא בדומה לקשקשים, כתמי קרום העור הקשורים לצורות אחרות של פסוריאזיס, הפריחה הנגרמת כתוצאה מפסוריאזיס הפוך אינה מתבטאת בנגעים עבים ויבשים.
הנגעים מופיעים ככתמי עור דלקתיים לחים למגע, מגרים, מגרדים או שילוב של השניים, באזורים שנפגעו כתוצאה מפסוריאזיס הפוך. ניתן אף לפתח זיהום פטרייתי בקפלי העור בשל הסביבה הלחה. נגעים אדומים נוטים לכסות שטחים גדולים ביותר בקפלי העור.
כיצד מטפלים בפסוריאזיס הפוך?
קיימות מספר שיטות טיפול שונות למצב זה:
טיפול מקומי
קרמים מקומיים במקום משחות, שהם סוגי תרופות אותם משפשפים לתוך העור, נחשבים לקו הטיפול הראשון לפסוריאזיס הפוך. מטרת הטיפול היא הפחתת הדלקת וחוסר הנוחות באזורים רגישים אלו. היות וקפלי העור כה רגישים, יש להשתמש בתרופות בזהירות.
משחות סטרואידיות מפחיתות דלקת בהצלחה, אך עשויות לגרום לעור להיות דק ורגיש יותר. הרופא מפקח על התקדמות הטיפול ומתאים את המינון אם מופיעים סימני דילול העור. יש להשתמש בתרופות מקומיות בבוקר לאחר המקלחת ושוב לפני השינה.
תרופות מערכתיות
אם פסוריאזיס הפוך אינו משתפר עם תרופות מקומיות או פוטותרפיה, הרופא ירשום תרופות מערכתיות. סוג אחד של תרופות אלו הן תרופות ביולוגיות, המשנות את האופן בו המערכת החיסונית פועלת. תרופות ביולוגיות משתמשות בחלבונים לחסימת תגובת המערכת החיסונית, כך שלא תתקוף באופן חמור את הגוף.
בטיפול זה, הרופא ייתן זריקה או טיפול תוך ורידי של אינפוזיה עם תרופות ביולוגיות בלוח זמנים קבוע. ניתן אף להמשיך בטיפולי פוטותרפיה או טיפולים מקומיים במקביל.
- טיפול בנגעי פסוריאזיס הפוך – היות ומצב זה נוטה לגרום לפטריות וזיהומים, הרופא עשוי לדלל סטרואידים מקומיים ולהוסיף טיפול אנטי פטרייתי.
- פוטותרפיה – שיטת טיפול לאנשים עם פסוריאזיס הפוך במצב בינוני עד חמור. גישה זו היא מונח רפואי לטיפול אור. סוג אור אולטרה סגול שנקרא קרינת UVB מלאכותי, מופעל במהלך הטיפול. הקרן הלאומית לחולי פסוריאזיס מציינת כי פוטותרפיה עשויה לגרום לפסוריאזיס להחמיר באופן זמני טרם השיפור.
שינויים בסגנון החיים
מומלץ לנקוט בצעדים להגברת רמות הנוחות מבחינה פיזית ורגשית. ללבוש בגדים המאפשרים לעור לנשום, כגון כותנה וסיבים טבעיים רכים על העור.
יש להימנע מבגדי צמר או בגדים המשפשפים את העור, מכאיבים וגורמים להצטברות לחות על העור. ניתן אף לאבק את האזורים המושפעים עם עמילן תירס, סודה לשתייה או תחמוצת אבץ.