בניגוד למה שרבים סבורים מחלת הפסוריאזיס יכולה לפגוע באזורים שונים בעור ולאו דווקא באזורי העור המכסים את המפרקים הגדולים דוגמת הברכיים או המרפקים. בין היתר המחלה יכולה לבוא לידי ביטוי גם בעור הקרקפת באופן בלעדי או בנוסף לאזורים אחרים.
פסוריאזיס בקרקפת יכולה לבוא לידי ביטוי במספר אזורים או באזור אחד שמכסה את רוב השטח של הקרקפת. במקרים מסוימים המחלה תהיה מפושטת מאוד ותפלוש גם לאזור המצח, לאזור שמאחורי האוזניים ואפילו לעורף.
מה הם הגורמים למחלה?
באופן עקרוני נכון לכתיבת שורות אלה בדיוק כמו שאין איש שיודע מה הוא הגורם למחלת הפסוריאזיס כך גם אין איש שיודע מדוע בקרב חולים מסוימים המחלה פוגעת בעיקר בקרקפת או גם בקרקפת.
ככל הנראה מדובר על מחלה מולטי פקטוריאלית שעל מנת שתתפרץ צריכה להתקיים פרה דספוזיציה גנטית וכן צריכים להתקיים גורמים סביבתיים מסוימים כמו למשל זיהום, חשיפה לתרופות מסוימות או צריכה של תזונה מסוימת. ישנם גם חוקרים שסבורים שלמחלה קיימים מרכיבים נפשיים מסוימים.
מה הם התסמינים של פסוריאזיס בקרקפת?
פסוריאזיס בקרקפת לרוב מתאפיינת ברבדים אדומים שמתוחים מעל פני העור המכוסים בקשקשת לבנה כסופה שנושרת בקלות. במקרים מסוימים הרבדים יכולים להיות קלים מאוד וכמעט שלא יורגשו אך במקרים החמורים הפגיעה בעור הקרקפת יכולה להיות קשה ביותר ולהיות מלווה בנשירה של שיער ובדלקת חריפה ביותר.
הקרקפת יכולה גם להיות מאוד מגרדת וכתוצאה מהגרד עלולים להתרחש זיהומים מקומיים בעור הקרקפת. כמו כן, העור בקרקפת בחולי פסוריאזיס בקרקפת שסובלים מרבדים בקרקפת נוטה להשיר קשקשים על הבגדים, תסמין שמעורר לרוב מבוכה רבה ואי נעימות משמעותית.
בדומה לכל סוגי הפסוריאזיס גם פסוריאזיס בקרקפת באה לידי ביטוי באופן התקפי, כשבין ההתקפים ישנן תקופות של נסיגה בהן לא קיימים תסמינים. במהלך ההתקף מומלץ להימנע מגירוד של הקרקפת וכן מומלץ לסרק את השיער בעדינות המרבית משום שבמהלך ההתקף עור הקרקפת רגיש במיוחד לפציעות ולזיהומים.
כיצד מאבחנים פסוריאזיס בקרקפת?
את המחלה מאבחנים לפי התסמינים המוכרים שהוזכרו לעיל. כמו כן, ניתן לקחת דוגמית מעור הקרקפת בבדיקת ביופסיה, לשלוח אותה למעבדה ולאבחן אותה מתחת לעינית המיקרוסקופ על מנת לזהות את המחלה בוודאות מוחלטת. דגימת עור נלקחת רק במקרים בהם קיים יסוד סביר להניח כי מקור התסמינים בתגובה לתרופות מסוימות, בדרמטיטיס כרונית או בגורמים אחרים שהיו יכולים לבוא לידי ביטוי באותה הצורה מבחינה קלינית.
במהלך האבחון נהוג לקבוע מה מידת הפיזור של הנגעים העוריים, מה הוא שטח העור הפגוע, מה היא מידת הפגיעה באיכות החיים ועוד.
כיצד מטפלים בפסוריאזיס בקרקפת?
לרוב, הטיפול הראשוני, של פסוריאזיס בקרקפת, יהיה טיפול שמרני שיכלול בעיקר שימוש בתכשירים שונים כמו שמפו, מוס, משחות שונות, ג'לים שונים ותמיסות למריחה על הקרקפת. בין היתר מדובר על חפיפה של השיער עם שמפו מיוחד שמכיל תזקיקי זפת שמסייע לפירוק הקרטין ולהפחתת מידת החומרה של הקשקשת, על מריחה של משחות שמכילות חומצה סליצלית או על מריחה של תמיסות שמכילות קורטיקוסטרואידים לדיכוי הפעילות של מערכת החיסון.
בניגוד לאזורים אחרים בעור, הקרקפת מכוסה בשכבה עבותה יחסית של שיער ולכן חשוב להקפיד באופן מיוחד על כך שהתכשירים השונים יחדרו את השיער וייספגו בעור הקרקפת באופן מוצלח.
כמו כן, ניתן לעשות שימוש בקרם או בתמיסה שמכילים קלציפוטריאל או לטפל באמצעות פוטותרפיה. במקרים החמורים במיוחד שלא הגיבו לאף אחד מסוגי הטיפולים שהוזכרו לעיל ניתן לטפל באופן סיסטמי בעזרת תרופות שניטלות דרך הפה בדגש על סטרואידים.