חולי פסוריאזיס הבוחרים לרדת במשקל צפויים לחוות הקלה מסוימת בתסמינים של מחלת העור הכרונית, וזאת על פי מחקר חדש מדנמרק. בניסוי הקליני שנערך נמצא כי חולים המאובחנים עם השמנת יתר ופסוריאזיס שירדו במשקל לאחר שינוי התפריט לתפריט דל קלוריות, חוו שיפור משמעותי באיכות חייהם, בהשוואה לחולי פסוריאזיס הסובלים מהשמנת יתר שלא ירדו במשקל.
ממצאי המחקר מציגים את החשיבות הרבה של הירידה במשקל כחלק בלתי נפרד מתהליך הטיפול במחלת הפסוריאזיס. בניסוי הקליני נבחרו 27 חולי פסוריאזיס שנאלצו להצמד לתפריט דל קלוריות מותאם, וקבוצה של 26 חולים נוספים ששימשה כקבוצת ביקורת לצורך השוואה. הקבוצה האחרונה לא נאלצה לשנות את התפריט היומי. משתתפי הניסוי מהקבוצה הראשונה הצליחו לרדת 15.4 קילוגרם במהלך 16 שבועות והציגו שיפור ניכר בתסמיני המחלה.
השמנת יתר עשויה להחריף ולהקשות על חולי פסוריאזיס
קיימות מספר סיבות המובילות להחרפת המחלה אצל חולים הסובלים מהשמנת יתר. ראשית, יש לציין כי פסוריאזיס היא מחלה דלקתית כרונית, והשמנת יתר היא גורם מוכר המוביל להיווצרות של דלקת באופן הדרגתי. השמנת יתר משפיעה בסופו של דבר על הגוף כמערכת ועל היכולת של הגוף להחלים משום שמדובר במתח המעמיס על הגוף וסטרס מסוג זה גורם לדלקת. על ידי ירידה במשקל למעשה ניתן להפחית את המעמסה על מערכות הגוף.
אפשרות נוספת היא שהשמנת יתר עלולה לגרום למערכת חיסונית להגיב באופן המדמה את תגובתה בפסוריאזיס. רמות הציטוקינים בדמם של חולי פסוריאזיס ואנשים הסובלים מהשמנת יתר זהות. ציטוקינים הם חלבונים זעירים המווסתים את התגובה החיסונית הטבעית. ציטוקינים אלה מובילים לתגובה דלקתית במחלות אוטואימוניות רבות וביניהן גם דלקת מפרקים פסוריאטית. הציטוקינים מופרשים מהשומן המכונה בשם רקמת אדיפוס. אחת ההשערות לפיכך היא, שככל ששכבת השומן בגוף גדלה כך גדל שחרור הציטוקינים שמעורר תגובה דלקתית בגוף.
שינוי באיכות החיים ותזונה בריאה
בתום 16 שבועות של מחקרים קליניים נותחו הממצאים של כלל המשתתפים. אלה שלקחו חלק בקבוצת דלת הקלוריות ירדו במשקל באופן משמעותי. הם גם חוו הקלה משמעותית בתסמיני הפסוריאזיס וציינו כי חל שיפור ניכר באיכות חייהם. התוצאות מדגישות את חשיבותה של הירידה במשקל.
למרות שנעשה כבר מחקר רב בתחום המציג את הקשר בין פסוריאזיס והשמנת יתר, נראה שחולי פסוריאזיס רבים סובלים מהשמנת יתר.
תזונה נכונה בריאה ומאוזנת המורכבת מחלבונים, פירות, ירקות ופחמימות מורכבות, נחוצה לירידה במשקל ולשמירה על גוף בריא. רגישות לגלוטן או חלב, מצריכה מהחולה להמנע ממוצרים המכילים חלב וגלוטן. כמו כן, מומלץ להמנע ממוזונות עתירי שומן.
זרעי פשתן טחונים, שמן זית, דגים כמו סלמון, ודגנים מלאים נחשבים למזונות אנטי דלקתיים, ומומלצים על ידי תזונאים רבים. שילוב של מזונות אלה בתפריט היומי יכולים לשמור על משקל בריא ולמנוע את החמרת המחלה. אמנם פסוריאזיס היא מחלה גנטית והקשר בין מזונות אנטי דלקתיים אינו ברור לחלוטין אולם מומלץ לצרוך מזונות אלה.
פסוריאזיס ופעילות גופנית
שאלת המפתח שעניינה רבים היא האם השמנת היתר היא הסיבה או תוצר של מחלת הפסוריאזיס? אפשר לטעון שחוסר הפעילות הגופנית, בשל ההשפעה הקוסמטית של המחלה על הגוף או ההשפעה של ההמחלה על המפרקים הם למעשה הגורמים להשמנת היתר. הראיה המכריעה ביותר שירידה במשקל מקלה על תסמיני המחלה נמצאה באופן בולט לאחר ניתוח בריאטרי במספר חולי פסוריאזיס שסבלו מהשמנה. הניתוח גרם להפוגת המחלה.
בנוסף לכך, נמצא כי פעילות גופנית מסודרת ועקבית מעודדת ירידה במשקל ומפחיתה בשל כך את תסמיני מחלת הפסוריאזיס.