פסוריאזיס היא מחלה המשפיעה באופן משמעותי יותר על איכות החיים של נשים וילדים. המחלה עשויה לגרום לדימוי עצמי נמוך, חרדה הנוגעת למצבים חברתיים ומגבלות בפעילויות מסוימות, כגון שחייה. היא נקשרת אף לדיכאון והתאבדות.
סיבוכים של פסוריאזיס נובעים מהופעת הנגעים והקשקשת. הנגעים והפצעים עשויים אף לגרום לגירוד, המוביל לדימום וזיהום העור. דלקת מפרקים פסוריאטית עלולה להתפתח לדלקת חמורה, אשר מגבילה את הניידות הפיסית כתוצאה מהכאבים.
סיבוכים של פסוריאזיס
מלבד המצבים הנפשיים הנגרמים כתוצאה מהמחלה, במקרים חמורים, פסוריאזיס עלולה להוביל למצבים רפואיים חמורים, הכוללים:
בעיות לב – פסוריאזיס נקשרת גם לסיכון גבוה יותר של מצבים הקשורים ללב, כגון התקף לב, טרשת עורקים או התקשות העורקים. במקרים חמורים, המחלה עלולה להוביל לאוטם שריר הלב, דלקת ריאות ואי ספיקת לב.
מחסור בחומצה פולית – חולי פסוריאזיס נמצאים בסיכון חמור לפתח מחסור בחומצה פולית, שהיא ויטמין B החיוני לתפקוד תקין של מערכת העצבים ומניעת מומים מולדים. היא מונעת אף רמות גבוהות של הומוציסטאין, המגבירות את הסיכון למחלת לב.
סרטן – מקרים חמורים של פסוריאזיס המטופלים בגישה מערכתית המשפיעה על כל הגוף, קשורים לסיכון גבוה יותר לפיתוח סרטן העור.
השמנת יתר וסוכרת – מומחים מאוניברסיטת קליפורניה מסבירים שתאי השומן בחולי פסוריאזיס מפרישים ציטוקינים המגבירים התנגדות לאינסולין בכבד ובשרירים, אשר מובילים להרס תאי בטא המייצרים אינסולין בלבלב.
ליקויים בוויסות טמפרטורת הגוף – היכולת הטבעית של הגוף לשלוט בטמפרטורה לקויה.
פסוריאזיס מוגלתי – מצב זה עלול להתפתח פתאום. החולה חווה מצבים נלווים של חום, צמרמורות, חולשת שרירים וירידה במשקל. לעיתים נוצר מצב של הצטברות נוזלים בגוף, איבוד חלבונים, וחוסר איזון אלקטרוליטי. מקרים אלו כרוכים באשפוז להשבת הנוזלים ויצירת טמפרטורת גוף נורמאלית. זהו מצב מסוכן במיוחד בקרב חולים מבוגרים.
דלקת מפרקים פסוריאטית
ברוב המקרים, דלקת מפרקים פסוריאטית היא דלקת קלה, אך היא כרוכה סיבוכים של פסוריאזיס אפשריים הכוללים קיצור של העצמות, במצב המוביל לקריסת רקמות רכות. כשהדלקת משפיעה על הידיים והרגליים, האצבעות מתקצרות והופכות להיות דקות. חולים הסובלים ממצבי שיגרון אחרים, כגון דלקת מפרקים ניוונית, או שגרונית במפרקי האצבעות, נמצאים בסיכון גבוה יותר.
ההערכה היא שבין עשרה לעשרים אחוזים מכלל חולי הפסוריאזיס יפתחו דלקת מפרקים פסוריאטית. בקרב עשרים אחוזים מהחולים המפתחים את הדלקת, התסמינים מתפתחים לפני גיל ההתבגרות.
השלכות פסיכולוגיות ורגשיות
חיים עם פסוריאזיס כרוכים בדרך כלל בהשלכות רגשיות, פסיכולוגיות וחברתיות. הנגעים הגדולים מביכים את החולים. הם עלולים לסבול מדיכאון ובמקרים מסוימים אף לבודד את עצמם מהחברה. תסמיני המחלה עשויים להיות כה חמורים, עד שחלק מהחולים עוזבים את מקום עבודתם, מה שמגביר את הסיכון לבעיות פסיכולוגיות ורגשיות.
רוב הרופאים והמומחים מכירים ומבינים את ההשפעות הרגשיות והפסיכולוגיות של המחלה, וחשוב לדון עם הרופאים בנוגע לכל תחושות החששות והחרדות הנלוות, על מנת לקבל הפנייה לטיפול פסיכולוגי, השתתפות בקבוצת תמיכה או כל סוג ייעוץ אחר המסייע לחולה לחוש פחות מבודד, להשיב את הביטחון העצמי ולהפחית את תחושת הבדידות.