בדרך כלל, כאשר מדברים על מימון לסטארט-אפים או לעסקים קטנים, מתכוונים בעיקר לגיוס כספים מקרנות הון סיכון ומשקיעים פרטיים, או להלוואות. לצד אפשרויות אלה, צצה בשנים האחרונות מגמה חדשה – גיוס כסף מאנשים, באמצעות פלטפורמות שמאפשרות לכל אחד ואחת להשקיע את הסכום שהם יכולים ורוצים. בשתי מילים, זה נקרא מימון המונים.
מימון המונים הוא למעשה הלוואות לעסקים שניתנות על ידי הציבור. זוהי דרך חדשנית לגיוס כספים עבור פרויקטים, עסקים או רעיונות חדשים. זה גם עשוי לעזור לכם לטפל סביבכם קהילה, אשר מאמינה במה שאתם עושים ומייצגים. כמו כן, על ידי שימוש בכוחה של הקהילה המקוונת, תוכלו גם להפיק תובנות שימושיות לגבי השוק ומשיכת לקוחות חדשים.
אם אתם חושבים על דרכים למימון עסק או רעיון, או ששמעתם על מימון המונים וברצונכם ללמוד עוד, הגעתם למקום הנכון.
איך מימון המונים עובד?
פלטפורמות מימון המונים הן אתרים המאפשרים אינטראקציה בין מגייסי כספים לקהל. אם הפרויקטים מצליחים והסכום המבוקש מגויס, הלווים צריכים לשלם לפלטפורמה עמלה כלשהי. בתמורה, הם מקבלים שירות קל לשימוש, מאובטח ומהיר. לרוב, הפרויקטים מתנהלים על פי מודל של הכל או כלום. זה אומר שאם אתם מגיע ליעד שלכם אתם מקבלים את הכסף ואם לא, כולם מקבלים את כספם בחזרה.
סוגים עיקריים של מימון המונים
הלוואות לעסקים peer to peer – אלה הלוואות דומות למסורתיות, כאלה שלוקחים מהבנק: אנשים פרטיים מלווים כסף לחברה מתוך הבנה שיקבלו אותו בחזרה בתוספת ריבית.
מימון המונים על ידי מכירת אחוזים – מכירת נתח בעסק למספר משקיעים בתמורה להשקעה. הרעיון דומה לאופן שבו קונים או מוכרים מניות רגילות בבורסה.
מימון המונים מבוסס תגמולים – אנשים תורמים לפרויקט או לעסק עם ציפיות לקבל בתמורה תגמול לא כספי, כגון סחורות או שירותים, בשלב מאוחר יותר בתמורה לתרומתם.
מימון המונים מבוסס תרומות – אנשים תורמים סכומים קטנים כדי לעמוד ביעד המימון הגדול יותר של פרויקט ספציפי, מבלי לקבל תמורה כספית או חומרית.
חלוקת רווחים / חלוקת הכנסות – עסקים יכולים לחלוק רווחים או הכנסות עתידיים עם הקהל בתמורה למימון כעת.
פלטפורמות למימון המונים
הכוונה היא לא לאתרים כמו קיקסטארטר, שיכולים להיות מצוינים עבור אנשים פרטיים, אך פחות לעסקים. אלה כמה דוגמאות לפלטפורמות מובילות בתחום:
- פיפלביז – הפלטפורמה הגדולה והוותיקה בישראל, שגייסה עבור עסקים עשרות מיליוני שקלים.
- ExitValley – פלטפורמה ותיקה, פופולרית בקרב סטארטאפים.
- FundIt – פלטפורמה יחסית חדשה, שפותחה ומנוהלת על ידי אחד מאותם אתרים שהזכרנו קודם לכן, אתרי מימון המוני למגייסים פרטיים – הדסטארט.
האם זה כדאי?
אין ספק שמדובר במגמה מעניינת, שכנראה לא תיעלם בקרוב או בכלל. עם זאת, לפני שאתם מתחילים פרויקט של מימון המונים חשוב להיות בטוחים שזהו האפשרות הטובה ביותר. מומלץ לשקול את כלל אפשרויות המימון העומדות לפניכם.
"אי עמידה בפירעון ההלוואה עלולה לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל."